Kongsbergs O-historie!

...fra 1945 og frem til i dag

  • Forstørr
  • Standard skriftstørrelse
  • Forminsk

Utklippsbøker fra 1945 -> En kort historisk beskrivelse om utklippsbøkene

Utklippsbøkene inneholder hovedsaklig avisutklipp med omtale, bilder og resultater fra orienteringsløp der Kongsberg-løpere har deltatt, omtale og bilder fra Kongsberg-klubbenes arrangementer og andre aktiviteter (Turorientering), samt en del fotografier fra orienteringsløp/treningsleire m.m.

Den første utklippsboken inneholder stoff fra 1945, da idrettsbevegelsen startet opp etter krigen.
Orienteringsgruppa i KIF ble stiftet i 1946, og det meste av O-stoff fra stiftelsesåret og fremover til 1960-årene ble samlet i 4 store utklippsbøker (ca 0,5 x 0,5 meter), hovedsaklig redigert av tidligere styremedlem og formann i KIFs O-gruppe, Ragnar Beck. Senere er disse store bøkene kopiert og omredigert i mer hendige A3-mapper av Fritz Andreassen i KOLs historiegruppe. Gruppa ble opprettet i 2001. Etter 2001 har Fritz mer systematisk samlet avisutklipp og satt inn i mapper.
Kongsberg IF v/O-gruppa arrangerte Verdensmesterskap i orientering i 1978, og stoff fra dette mesterskap er samlet i en egen utklippsmappe.  Fra de mellomværende år har historiegruppa forsøkt å samle stoff fra private arkiver. Historiegruppa er takknemlig for å få tilgang til flere private utklippsbøker, slik at vi kan kopiere avisutklipp som mangler, og slik at O- historien i Kongsberg blir mest mulig komplett.
Avisutklippene i de forskjellige år kommer nok ikke i kronologisk rekkefølge bestandig, og det kan nok også forekomme at enkelte utklipp kommer i feil år. Dette kommer av at noen utklipp ikke er datert.

Forklaring forskjellige brukte ord:
Stafett: Gammel norsk betegnelse: "Budstikke", Engelsk: "Relay", Svensk og Svensk/Finsk: "Kavle"


Historiegruppa er interessert i å bli kontaktet hvis det registreres åpenbare feil og mangler.
Hvis du ønsker å se mappene med originalutklippene, ligger disse på KOLs materiallager.

Attachments:
FileBeskrivelseFile size
Download this file (skann0009.pdf)Typisk budstikkeTegning av gammel budstikke med forklaring522 Kb
Sist oppdatert tirsdag 31. mars 2009 11:56